ERASMUS+ 2018-2020

Opublikowano: środa, 12, grudzień 2018

Portugalia 20-26.10.2019

To już ponad rok jak Szkoła Podstawa w Baninie bierze udział w projekcie  Erasmus+ „Small towns…new challenges”. Niedawno bo od 21-26.10.2019 miała miejsce czwarta z sześciu mobilności oraz kolejni uczniowie naszej szkoły mogli wziąć w niej udział. Tym razem stroną goszcząca była Portugalia a dokładnie Zespół szkół Alvide Agrupamento de Escolas w miejscowości Casacais oddalonej około 20min drogi na zachód od Lizbony. Spotkanie zostało zorganizowane po to, aby wszyscy partnerzy mogli się spotkać w celu podsumowania i wskazania kolejnych kroków działań. Nasza szkoła już miała okazję być gospodarzem w maju 2019. Wówczas wszyscy partnerzy tj. przedstawiciele z Hiszpanii, Bułgarii, Portugalii i Włoch przyjechali do szkoły w Baninie dzięki czemu mieliśmy możliwość pochwalenia się nowym budynkiem szkoły oraz pięknymi okolicami Kaszub. 

Celami realizowania naszego projektu to promowanie dziedzictwa kulturowego, przedsiębiorczości oraz współpracy międzynarodowej. I tak też zgodnie z powyższymi celami zostały zorganizowane zajęcia dla uczniów podczas czterodniowej wizyty w Portugalii. Należy wspomnieć, że zarówno uczniowie jak i nauczyciele są zaangażowani w realizację planu od wczesnego rana do późnego wieczora przez 6 dni (wliczając dwa dni na podróż) aby następnie wrócić do swoich krajów i kontynuować rozpoczętą na spotkaniu pracę.

Pierwszy dzień zaczął się bardzo tradycyjnie czyli od uroczystego przywitania wszystkich gości w jednym z budynków szkoły. Był to czas na oswojenie się z nowym miejscem oraz jego tradycjami. Tego dnia wszyscy goście uczyli się piosenki portugalskiej i mogli posmakować pierwsze przysmaki regionalne. Po południu udaliśmy się “Quinta do Pisão” ekologicznej farmy, gdzie odbyła się gra terenowa angażująca wszystkich gości w odkrywanie piękna natury oraz faktów historycznych. Po wyczerpującym dniu i powrocie do szkoły około godziny 18.00 wszyscy uczniowie zostali odebrani przez portugalskie rodziny goszczące.

Następnego dnia już około godziny 8.30 udaliśmy się na miejscowe targowisko aby tam uczniowie mogli sprawdzić swoje umiejętności handlowe. Postawiono im bojowe zadanie „sprzedaż” produktów, specjalnie przygotowanych na tę okazję, mieszkańcom. Mogłoby się wydawać niewykonalne dla uczniów z Polski mówiących tylko po angielsku ale udało się. Ostatecznie nasi uczniowie sprzedali najwięcej produktów i zarobili tym samym 50 euro dla firmy, a pierwszymi klientami okazali się turyści z Węgier. Po wyczerpującym doświadczeniu przedpołudniowym i krótkiej przerwie udaliśmy się do miejscowego muzeum Conde Castro Guimarães wybudowanego pierwotnie w XIX wieku przez Jorge O'Neill przedstawiciela pierwszej portugalsko irlandzkiej dynastii. Drugi dzień zakończono wizytą w inkubatorze przedsiębiorczości warsztatami z pieczenia tradycyjnych portugalskich ciasteczek z okolic Cascais- Areias de Cascais.

Trzeciego dnia pojechaliśmy na wycieczkę do Lizbony turystycznym dwupiętrowym autobusem, który poprowadził nas do stolicy wzdłuż brzegu Oceanu. Oprócz pięknych widoków oraz przyjemnego wiatru, który nie ustępuję w tym kraju cieszyliśmy się piękną pogodą. W Polsce o tej porze roku jest już poniżej 10 stopni, a w Portugalii w ciągu dnia temperatury sięgały 23. Największą atrakcją tego dnia była wizyta w oceanarium,  według Portugalczyków największym na świecie. Trzeba przyznać, że są to miejca godne zobaczenia i polecenia.

Nadeszła pora na piątek. Ostatni dzień jednak nie mniej intensywny co trzy poprzednie. Dzień zaczęliśmy spotkaniem koordynatorów czyli nauczycieli ze wszystkich szkół, które przyjechały na wizytę. Podczas tego spotkania każda placówka prezentuje dotychczasowe działania, które przedsięwzięła w celu realizacji projektu. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Baninie mieli bardzo intensywny czas od maja 2019. Jeszcze w czerwcu przed wakacjami mieli spotkanie z przedsiębiorcą, który przedstawił etapy zakładania działalności gospodarczej, a następnie możliwości promowania swoich produktów. Przedsiębiorcą tym był rodzic jednak z naszych uczniów – p. Aneta Krzemińska, która prowadzi swoją działalność rękodzieła “Ficell”. Nasi uczniowie wzięli również udział w warsztatach z przedsiębiorczości, podczas których uczestnicy tworzyli biznes plan, logo  oraz zastanawiali się nad działaniami promującymi ich firmę. Ponadto przed końcem roku szkolnego 2018/2019 zostaliśmy zaproszeni do Radia Kaszebe do audycji na żywo aby móc pochwalić się naszą książką kucharską, którą napisaliśmy przy współpracy wszystkich koordynatorów, uczniów oraz rodziców. Nasze działania rozpoczęliśmy pełną parą w tym roku szkolnym, aby 10.10.2019 przygotować po raz pierwszy w naszej szkole “Dumpling Challenge” czyli zawody klejenia pierogów w ramach dni #ErasmusDays2019. Wydarzenie to cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem i z pewnością zostanie powtórzone w następnych roku.

Sporo pracy za nami jednak wcale nie mniej przed nami. Na ten rok szkolny mamy kolejne wyzwania z czego się bardzo cieszymy. Po założeniu firmy nie pozostaje nam nic innego jak promować naszą książkę kucharskieą oraz uczyć się jak można ją sprzedać. Przed nami jeszcze dwie mobilności: w marcu 2020 na Sycylię oraz w maju 2020 do głównego koordynatora projektu do Hiszpanii aby tam podsumować dwa lata ciężkiej pracy. Zanim jednak to się wydarzy musimy jeszcze raz wziąć głęboki oddech, zakasać rękawy i zakończyć to co zaczęliśmy.

Projekt “Small towns…new challenges” daje ogromne możliwości uczniom z małych miejscowości. Wspiera tradycje oraz małą przedsiębiorczość. Zachęca uczniów do współpracy i do nauki języków obcych. Jest wyzwaniem nie tylko dla nauczycieli, rodziców ale przede wszystkim dla uczniów. Jednak najważniejsze jest, że motywuje do dalszej pracy.

Katarzyna Winklas

  Zdjęcia-> https://photos.app.goo.gl/TUFyb4H4YxqePyXW6

 

 

 

 

 

 

Dzień pierwszy i drugi

    20.10.2019r. o godzinie 4:10 zaczął się wyjazd do Portugalii. O godzinie 6:00 wylecieliśmy z Gdańska do Monachium, gdzie spędziliśmy 12 godzin ( lotnisko w Monachium jest drugim największym w Europie). Zwiedziliśmy Starówkę , gdzie widzieliśmy m.in. Frauenkirche w Monachium. Byliśmy w McDonald’s , a potem zjedliśmy tradycyjnego bawarskiego precla J. Gdyby nie zmęczenie to spędzilibyśmy więcej czasu podziwiając zabytki tego pięknego miasta. Jednak z braku sił wróciliśmy na lotnisko gdzie czekaliśmy jeszcze około 4 godzin -_- . Do Portugalii dotarliśmy późno, a do naszych portugalskich przyjaciół jeszcze później, bo dopiero o 1.20 w nocy. Można by powiedzieć, że zasnęliśmy od razu jednak to nie byłoby zgodne z prawdą. Emocje wzięły górę i rozmawialiśmy przez następne półtorej  godziny wymieniając się wrażeniami z dnia poprzedniego. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że następnego dnia musieliśmy wstać wcześnie rano  około 6 :00. Zjedliśmy śniadanie w postaci pysznej jajecznicy popitej herbatą lub kawą do wyboru. Kto miał ochotę mógł poczęstować się jeszcze kawałkiem tradycyjnego ciasta. Ucieszył nas fakt, że dostaliśmy lunch w pięknych,  lnianych woreczka z naszym imieniem. Po śniadaniu zawieźliśmy naszych przyjaciół do szkoły po czym zostaliśmy zawiezieni do hotelu naszych nauczycieli, z którymi poszliśmy zwiedzać  Cascais. Po drodze byliśmy w wielu sklepach z pamiątkami, na plaży itd. . Gdy wróciliśmy do hotelu teacher Winklas poprosiła nas abyśmy napisali sprawozdanie z pierwszych dni wyjazdu, a teacher Anna poprawiała nas, gdyż jak się okazało, ku naszemu zdziwieniu, zrobiliśmy wiele błędów ortograficznych.

Jutro czeka nas pierwszy dzień w portugalskiej szkole i wiele nowych wrażeń, o których napiszemy Wam jutro.

Pozdrawiamy Was serdecznie

Amelia, Franek i Tymon Erasmus+

 

 

 

 

Rok szkolny dobiega końca. Mimo że został ostatni tydzień szkoły to grupa Erasmus+ nadal działa. Dzisiaj tj. 13.06.2019 z uśmiechem na twarzy możemy powiedzieć, że zakończyliśmy naszą pracę na ten rok szkolny. Wczoraj warsztaty z przedsiębiorczości, zakładanie firmy, wymyślanie nazwy i loga firmy oraz spisywanie biznes planu...a dzisiaj audycja na żywo w lokalnym Radiu Kaszebe. Udało się opowiedzieć o naszym projekcie "Samll towns...new challenges" i podzielić się dotychczasowymi osiągnięciami. Do Radia Kaszebe pojechaliśmy wszyscy, ale tylko dwóch uczniów mogło reprezentować grupę. Tym razem byli to: Mikołaj Kowalski i Franciszek Redzimski. Obaj wzięli udział w wymianie, jeden był w Bułgarii drugi w Hiszpanii. Podzielili się swoimi wrażeniami na antenie. Ciszymy się, że mogliśmy zwiedzić stację radiową, zobaczyć osoby, których głosy słyszymy, zadać pytania i usłyszeń do nich odpowiedzi. Podczas wizyty w radiu towarzyszyła nam pani Agnieszka Łukasik- prezenterska i pani Justyna Bronk-dziennikarz. Moc emocji. Film z nagraniem ze studia poniżej.

Koordynatorzy Erasmus+

 

 

http://radiokaszebe.pl/podcastfilter/klub-rodzica/

View the embedded image gallery online at:
http://spbanino.098.pl/strona/9-z-zycia-szkoly/1659-fgh?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId325184098a

 

 

 

 

 

Za nami ostatni dzień pobytu w malowniczej miejscowości Razlog w Bułgarii.

Koordynatorzy od rana pracowali nad realizacją najważniejszych punktów projektu, planując tym samym kolejną mobilność- wizytę w BANINIE.

W międzyczasie wszyscy uczestnicy wzięli udział w warsztatach rękodzieła- tkanie na krośnie oraz integrowali się grając w gry zespołowe na świeżym powietrzu.

Po lunchu, wszyscy udaliśmy się do największej w okolicy fabryki pelletu. Mieliśmy okazję zobaczyć cały proces tworzenia tego materiału opałowego, od początku do końca. Następnie udaliśmy się na punkt widokowy podziwiać panoramę miasta.

Na zakończenie dnia, rodzice rodzin goszczących przygotowali dla nas pożegnalny poczęstunek. Będzie nam bardzo przykro opuszczać to miejsca, choć nie ukrywamy, że ciągnie nas już do domu.

 

Zadowoleni i zmęczeni,

 

 

Erazmusi

 

27.03.2019, Środa

 

Kolejny dzień minął w mgnieniu oka. Dzisiaj nasi gospodarze zabrali nas na wycieczkę do Rila Monastery (120km od Sofii) największego i najsłynniejszego zakonu w południowej części Bułgarii, który jest symbolem odrodzenia narodowego.

Po sytym obiedzie, udaliśmy się do uroczego miasteczka, Blagoevgrad, gdzie mogliśmy poznać codzienność mieszkańców oraz kupić pamiątki dla najbliższych.

 

Przed nami ostatni dzień pracy nad realizacją projektu „Small towns... new challenges” w miasteczku Razlog.

 

Pozdrawiamy,

 

E+

 

 

    

26.03. Wtorek

 

Dzisiejszy dzień przywitał nas kiepską pogodą. Młodzież rozpoczęła zajęcia warsztatami malowania akcesoriów kuchennych, koordynatorzy natomiast udali się na spotkanie dotyczące realizacji projektu- omówienie przepisów stworzonych przez uczestników oraz uzgodnienie ostatecznej wersji międzynarodowej książki kucharskiej (finalny produkt realizacji projektu).

Po południu, wszyscy udaliśmy się do Parku Narodowego Gór Piryn (Pirin) oraz na najwyższy punkt widokowy, by nasi przyjaciele z Włoch, Hiszpanii i Portugalii mogli zobaczyć... śnieg!

Kolejny intensywny dzień za nami. Zmęczeni i przemoknięci, udajemy się na odpoczynek.

 

E+ 

 

24-25.03- niedziela/poniedziałek

Pierwsze dwa dni pobytu w Bułgarii za nami!

Podróż, choć dość intensywna, minęła nam bardzo szybko.

Poniedziałek to pierwszy dzień pracy nad realizacją projektu. Bulgaria obudziła nas piękną pogodą, a Bułgarzy przywitali nas chlebem i solą, a także śpiewem i tańcem.

Po zajęciach integracyjnych młodzieży oraz po spotkaniu koordynatorów projektu, rozpoczęliśmy zwiedzanie okolicy. Po południu odwiedziliśmy jeden z najstarszych kościołów w okolicy a w miejscowości Gorno Draglishte piekliśmy własny chleb, robiliśmy cukierki i mieliśmy okazje przebrać się w tradycyjne bułgarskie stroje.

To był bardzo ciekawy, intensywny dzień. 

Can’t wait for more!

E+ team


 

 


 

 

 

 

 

„W poniedziałek, 10.12., po męczącej, dwunastogodzinnej podróży, dotarliśmy do Bilbao! Powitano nas jak dawno niewidzianych krewnych- wszyscy rodzice oraz nauczyciele bardzo ciepło przywitali nas na lotnisku i zawieźli swoich podopiecznych do domów. Czas na odpoczynek!

 

Pozdrawiamy,

Delegacja Erasmus+”

View the embedded image gallery online at:
http://spbanino.098.pl/strona/9-z-zycia-szkoly/1659-fgh?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId652e26b52e

 


 

„Dziś, 11.12., rozpoczęliśmy pierwszy dzień pracy nad realizacją projektu programu Erasmus+. Wszyscy uczestnicy wzięli udział w wielu zajęciach i warsztatach dotyczących m.in. Google Tools, e-twinning projects.

 

Zmęczeni, kładziemy się spać- w załączniku szczegółowy plan naszych dzisiejszych działań.”

View the embedded image gallery online at:
http://spbanino.098.pl/strona/9-z-zycia-szkoly/1659-fgh?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId3814b63870

Kliknij w link , aby wyświetlić wideo https://1drv.ms/v/s!Aqe6hXbPh12MbaSGUtpTFgSUxQs


 

„Za nami kolejny dzień pobytu w Bilbao. Odwiedziliśmy farmę ekologiczną Vista Allegrre Basseria, słynącą z wyrobu organicznych wyrobów mlecznych. Dzięki uprzejmości gospodarzy, poznaliśmy nie tylko różnice w procesach powstawania serów ale również mogliśmy posmakować gotowych wyrobów.

Braliśmy również udział w warsztatach e-twinning, podczas których aktualizowaliśmy stronę naszego międzynarodowego projektu E+. Uczniowie nauczyli się też korzystać z narzędzi umożliwiających komunikację z innymi uczestnikami projektu poprzez e-twinning space.

Na koniec dnia rodziny goszczące przygotowały dla wszystkich uczestników tradycyjny hiszpański poczęstunek.

 

Buenas noches

 

Erasmus+”

View the embedded image gallery online at:
http://spbanino.098.pl/strona/9-z-zycia-szkoly/1659-fgh?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId3693cd341d


 

„Ależ ten czas szybko leci! Za nami kolejny intensywny dzień w Hiszpanii. Dziś rozpoczęliśmy dzień od wizyty w ratuszu i spotkania z burmistrzem, który opowiedział nam krótką historię regionu.

Następnie wyruszyliśmy do centrum Bilbao, gdzie Pani przewodnik oprowadziła nas po najważniejszych miejscach tego uroczego miasta. Ze względu na pogodę (it was raining CATS AND DOGS!!!) musieliśmy skrócić naszą wycieczkę.

 

Hasta mañana!

 

 

E+”

View the embedded image gallery online at:
http://spbanino.098.pl/strona/9-z-zycia-szkoly/1659-fgh?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId2722a32403